Forventinger og perspektiv på vektreduksjon

Forventninger til vektreduksjon

I en periode der man velger å fokusere på kostholdet, enten igjennom en kostholdschallenge, kostholdscoaching eller en annen form for diett eller plan, så finnes det flere områder å måle progresjon på. Ytelse, generell helse, eller vektreduksjon for eksempel. Vektreduksjon den hyppigste målsetningen så la oss snakke litt om forventninger til den.

Først og fremst

Rent isolert sett oppnår man en vektreduksjon primært ved å være i et kalori-underskudd. Altså spise og drikke færre kalorier enn du forbrenner hver dag.
Merk at i et sunt kosthold, enten i kalori-underskudd, eller overskudd så er kvaliteten på maten vel så viktig som kvantiteten (altså antall kalorier).
Ofte kan det å fokusere nok på kvaliteten, bidra til å regulere til passende mengde kvantitet (kalorier).
PS! Det skal vi snakke mer om i tiden fremover på Øya CrossFit. Les helt til slutten om du ønsker å vite hva «The 800g Challenge» er.

Se etter trenden

Din totale vekt kan variere omkring 1-2 kg daglig basert på hvor mye vann du har i kroppen til en hver tid. Så en liten endring etter kun dager/uker kan være en del av denne naturlige variasjonen i vekt – både opp og ned. Og vi har en tendens til å tenke veldig mye om også disse små endringene. Selv om disse endringene kan ha noe med hva vi har gjort eller ikke, men like gjerne bare være en del av naturlige svingninger i væskebalansen i kroppen. I tillegg ser vi gjerne på et resultat i ønsket retning (ned i vekt) som et resultat av valg vi selv har tatt. Mens uønskede resultater forsøker vi å finne andre mer ukontrollerbare årsaker for å forklare.
Så la oss sørge for at vi tar disse små endringene med fatning, og heller ser på trenden over tid.

Flere måter å måle på

Det kan også være nyttig å se etter flere indikatorer på endringer i vekt.
Det kan være, hvordan du ser ut i speilet, hvordan klærne sitter på, hvordan føles det å gjøre dine daglige aktiviteter, gjør et midjemål, ta bilde av deg selv, eller gjør en Inbody scan hos oss for å få objektive og nøyaktige data.

Det skal ta tid

En naturlig og sunn vektreduksjon er på omkring 0,5 kg per uke. Noen ganger mer.
Men om du går for raskt ned i vekt så bryter kroppen ikke bare ned fettmassen på kroppen men også muskelmassen – og muskelmassen ønsker vi i aller høyeste grad å beholde for helsa sin skyld.

Livsstil

Det handler om å gjøre en innstats for å justere sin livsstil til å inkludere vedvarende og gode vaner og rutiner, som gjør at du kan holde vekten til ønsket nivå i lang tid.
Går du for et opplegg som er mer kortsiktig og er en for stor endring fra hva du gjør i dag mtp. hva du spiser og hvordan du spiser, så lever du i en unntakstilstand. En slik tilstand kan, og er sjeldent ment for å opprettholdes. Så når perioden er over er det sannsynlig å reversere tilbake til gamle vaner, og vekten kommer tilbake. Og det nye utgangspunktet kan være verre en før ettersom du også sannsynlig har mistet noe av din dyrebare muskelmasse. Muskelmassen er ikke bare bidragsyter til hvor høy din daglige forbrenning er, men også utrolig viktig for helse og funksjon, spesielt etterhvert som vi blir eldre.

800 gram

På ØYA CrossFit gjennomfører vi om ikke lenge «The 800 gram Challenge«.
Dette er en måned der hvor vi fokuserer på å få i oss 800 gram samlet med frukt og grønnsaker hver dag. Dette er en enkel og ganske genial metode for å regulere både kvalitet og mengde i kostholdet vårt. Du kan gjerne lese mer om den her (fra den offisielle siden).

Mer info kommer til alle våre medlemmer de neste ukene. Du kan også være med om du ikke er medlem. Bare sørg for å følge oss i våre sosiale kanaler, og send oss gjerne en melding på Facebook, eller en e-post på hei(at)oyacrossfit.no for mer info.